מחשוב ענן ובמה זה יכול לעזור לי

פורסם ב- 14/01/2016

ענן – אז מה יש שם בעצם?

למעשה מדובר בשרת/שרתים הנמצאים ברשות חברה מתמחה שממוקמת באתר אחר (חו“ל או בארץ).

אותן חברות מספקות את כל מכלול השירותים ששרת משרדי מסוגל לתת והן מחשבות את עלויות המנוי בצורות שונות כגון: מדידת תעבורה, ניצול כמות אחסון, כמות משתמשים ועוד.
כיום חברות ענק משתלטות על שוק מחשוב הענן והתחרות ביניהן גדולה מאוד מה שמוזיל מאוד את עלויות המנוי ומשפר מאוד את איכות השירות. בין אותן חברות ניתן לראות את Google, AMAZON ועוד…

השירותים הנפוצים יותר והמועילים יותר לסביבות תיב“מ הם:

  • שירותי E-Mail
  • שירותי אחסון וגיבוי
  • אחסון שם DOMAIN
  • פרסום אתרים

חברות כמו Google מספקות גם שירותים נוספים הבאים כאפליקציות צד שלישי כדוגמת תוכנות CRM לניהול תהליכים בעסק, לקוחות ותוכנות להנהלת חשבונות. באופן יחסי עלויות אותן תוכנות זול יותר.

מה אני יכול לעשות ומתי צריך איש מקצוע?

הכול שאלה של זמן. יש צורך במעט ידע טכני, סרטוני העזרה ומדרכי ההתקנה הם ברב המקרים מאוד פשוטים ידידותיים ומועילים.
הרעיון הוא לבצע רישום, ליצור שם DOMAIN, לאחר מכן מתקבל ממשק הניהול שבו יש להחליט מה רוצים לבצע קודם—אחסון או הקמת תיבות מייל. בכל שלב כדאי ומאוד מומלץ להיעזר באחד משלושת מקורות העזרה (סרטון, מדריך התקנה וסיוע של נציג תמיכה ידידותי, תמיד, שישתלט על המחשב ויעשה הכול בשבילך).
העניינים מסתבכים קצת במידה וכבר קיים שם DOMAIN המתוחזק על-ידי חברה מקומית ורוצים להעביר אותו, במקרה זה כדאי מאוד לקבל ליווי של מנהל התיב“מ שלך שיודע בדיוק איך לבצע את ההעברה באופן הטוב והמהיר ביותר, בלי לאבד מידע וזמן עבודה.
במצב שבו קיים צורך בשרתי קבצים או הקמת סביבות שרת לאימות משתמשים וכיו“ב יש צורך בליווי מקצועי של מנהל התיב“מ, גם כן. תשתיות מסוג זה הן לרב יקרות מאוד ויש לבחון במדויק את הצורך והכדאיות בהקמתן. אחד היתרונות העיקריים בהקמת סביבות שרת מרוחקות הוא האחזקה השוטפת והמקצועיות הגבוה שלמעשה ”שקופה“ למשתמש, ומבוצעת בחברה שבה הוקמו השרתים, כך נחסך כל נושא ההתמודדות עם תקלות שעלולות להתרחש, כמו גם עלויות השדרוג והחלפת החומרה הגבוהות.

יש לי שרת למה צריך עוד אחד?

צודק/ת, לא צריך עוד שרת, אבל:

1) האם את/ה יודע מהן הפעולות שהשרת שלך מבצע?
2) האם מבוצעים אחזקה/ניטור קבועים לשרת (לפחות פעמיים בשבוע)?
3) כמה זה עולה?
4) מה קורה כשיש תקלה? למה צריך בכלל לחשוב על תקלות?
5) האם קרה שהמשרד הושבת בגלל תקלה?
6) האם המידע מגובה ונשמר גם בציוד נוסף או אתר אחר חוץ מהשרת?
7) כמה זמן מושקע באחזקת התשתית הזאת?

תחילה כל ציוד מחשוב שהמשרד נסמך עליו דורש אחזקה קבועה, רציפה ויומיומית. קיימת מערכת שלמה של גיבוי והגנה שאמורה לגבות גם את המידע וגם את מערכת ההפעלה של השרת וכל התוכנות המותקנות בו. כל מכלול הגיבויים מורכב וגם הוא דורש בדיקות וניטור יומיומי.
שרת כמו כל ציוד מחשוב צריך להחליף אחת לארבע עד שמונה שנים (תלוי באיכות השרת והתפקיד שהוא מבצע). החלפת שרת כרוכה בעלויות חומרה, תוכנה והתקנה גבוהות שיכולות להסתכם בעשרות אלפי שקלים.
באירועי כשל ותקלה תמיד קיימת האפשרות של השבתה כללית במשרד, אם לא נמצא איש אחזקה זמין מידית, זמן רב יכול לעבור עד שיגיע הסיוע וגם אז ייתכן ולא יהיה פתרון מידי, תקלות שרתים הן בד“כ סבוכות ומסובכות ונדרש ידע מאוד מעמיק בעולם ה– IT בכדי להתמודד איתן.
מחשוב ”ענן“ נותן פתרון מעשי וריאלי לבעלי משרד שמהות עבודתם נשענת על תוכנת התיב“מ בלבד וזה מה שהם יודעים לעשות. כול שאר מערך המחשוב שעליו תוכנת התיב“מ נשענת הוא לא בתחום המקצועי של בעלי המשרד והעובדים ואסור שמערך המחשוב ייתפש כמערכת משנית הדורשת אחזקה שולית שמבוצעת לעיתים רחוקות. מסיבה זאת בלבד כדאי ומומלץ להשתמש באלטרנטיבה הנוחה והזמינה של מחשוב ”ענן".

השתכנעתי ומה עכשיו?

כל שיש לעשות הוא לקבוע עם מנהל התיב“מ שלך שיבצע עבורך סקר צרכים וכדאיות:
צרכים:

1) מהן התשתיות העיקריות במשרד שניתן וצריך להעביר ל“ענן“?
2) איזו חברת מחשוב ”ענן“ נותנת את מקסימום המענה לצרכי המשרד?
3) תמיכה וזמינות, במצב של שינוי או בעיה.
4) עד כמה זמין, נוח וידידותי השירות שניתן?

כדאיות:

1) שירות ”הענן“ במקרים מסוימים הוא מאוד זול (מאות שקלים בשנה) ובמקרים אחרים מאוד יקר (אלפי שקלים בחודש). בהתאם לצרכים, מנהל התיב“מ ידע להמליץ על השירות הכי מתאים ונכון למשרד.
2) אחריות ומקצועיות—תוכל לישון בשקט בידיעה שמשאבי המשרד נמצאים ”בחוות“ שרתים שמתוחזקות על-ידי כח-אדם ייעודי ומקצועי שדואג לגיבוי ואחזקה שוטפים. מנהל התיב“מ ידע איזו חברה תהיה המקצועית ביותר.
3) שרידות ונגישות—במקרים מסוימים כדאי לשכור את שרותי מחשוב ”הענן“ כפתרון גיבוי נוסף ונקודת גישה נוחה למידע כאשר נמצאים מחוץ למשרד.

לסיכום

מחשוב ”ענן“ הוא פתרון מעולה, כל עוד הוא מקיים מספר תנאים העונים על דרישות המשרד באופן פרטני, אין מכנה משותף בין משרד א‘ למשרד ב‘ ולכן יש לתת פתרונות ייעודיים העונים על הצרכים הקיימים.
על בסיס הכרת מערך המחשוב והבנת הצרכים יכול מנהל התיב“מ לבנות תכנית עבודה ולהקים מערך מחשוב ”ענן“ בצורה מסודרת ומותאמת ליכולות התקציביות ואופי העבודה.